Vakantiedrukte 2023

De zomervakantie is voor velen de periode om er even tussenuit te gaan. Helaas zorgt dit ook voor verkeersdrukte op de wegen en lange files. Vooral in de weekenden is het vaak erg druk op de weg. Voorheen stonden vooral de zaterdagen in de zomer bekend als “zwarte zaterdagen“, omdat dit de dagen waren waarop het verkeer op de Europese snelwegen het drukst was. Tegenwoordig zijn er echter meer dagen waarop het erg druk kan zijn op de weg, zoals de vrijdagen en de zondagen.

Gelukkig zijn er manieren om de drukte enigszins te vermijden. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om buiten de weekenden om te reizen, of juist heel vroeg of heel laat te vertrekken. Ook is het handig om vooraf de verkeersdruktekalenders van de ANWB te raadplegen. Hierop kun je zien welke dagen en tijdstippen het drukst zijn en waar je dus beter niet kunt rijden. Door hier rekening mee te houden kun je de kans op lange files en vertragingen verkleinen.

Daarnaast is het belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Zorg voor voldoende snacks en drinken in de auto en houd er rekening mee dat je onderweg voldoende rustpauzes inlast. Ook is het slim om een goede routeplanner te gebruiken, zoals Google Maps of TomTom, zodat je onderweg op de hoogte blijft van eventuele vertragingen en alternatieve routes.

Kortom, de vakantiedrukte op de wegen kan behoorlijk vervelend zijn, maar met een goede voorbereiding en het raadplegen van de verkeersdruktekalenders kun je de kans op lange files en vertragingen verminderen. Houd er rekening mee dat niet alleen de zaterdagen druk kunnen zijn, maar ook andere dagen in het weekend en de zomerperiode. Door slim te plannen en flexibel te zijn kun je een hoop stress en frustratie voorkomen.

Vakantiedrukte op de weg

Vakantiedrukte in Frankrijk

Franse vlag

In de zomermaanden trekken veel Nederlanders naar Frankrijk voor hun vakantie. Dit leidt elk jaar weer tot drukte op de Franse snelwegen en opstoppingen op bepaalde knelpunten. Vooral in de maanden juli en augustus kan het erg druk zijn op de weg naar Frankrijk, zeker tijdens de weekenden.

De belangrijkste knelpunten op de route naar Frankrijk zijn de A1 bij Lille, de A10 bij Orléans en de A7 bij Lyon. Vooral de A7 staat bekend om de drukte en opstoppingen, dit deel van de snelweg wordt ook wel de Autoroute du Soleil genoemd en is een belangrijke verkeersader naar het zuiden van Frankrijk. Vooral tussen Lyon en Orange kan het erg druk zijn en kan de reistijd flink oplopen. Ook op de A10 kan het druk zijn, vooral tussen Parijs en Orléans.

Om de vakantiedrukte te vermijden, is het aan te raden om buiten de spitsuren te reizen. Veel vakantiegangers vertrekken op vrijdagmiddag of zaterdagochtend, waardoor het vooral op die momenten erg druk kan zijn. Het is dan ook aan te raden om op een andere dag te vertrekken, bijvoorbeeld op zondagochtend of op maandag. Ook is het handig om goed op de verkeersinformatie te letten en eventueel alternatieve routes te nemen als er opstoppingen zijn.

Wie toch op de drukste momenten de weg op gaat, kan zich het beste goed voorbereiden. Zorg voor voldoende eten en drinken in de auto, zodat je niet hoeft te stoppen bij wegrestaurants waar het ook druk kan zijn. Ook is het handig om voor vertrek de auto goed te controleren en eventueel de bandenspanning te checken. Zo voorkom je pech onderweg en kun je de reis zo soepel mogelijk laten verlopen.

Bekijk de verkeersdruktekalender voor Frankrijk van de ANWB:

Verkeersdruktekalender Frankrijk zomer 2023

 

Vakantiedrukte in Duitsland

Duitse vlag

Net als op de weg naar Frankrijk kan ook de weg naar Duitsland in de vakantieperiode flink druk zijn. Vooral tijdens de zomermaanden kan het erg druk zijn op de Duitse snelwegen, met name in de richting van populaire vakantiebestemmingen zoals het Zwarte Woud en de Beierse Alpen.

De belangrijkste knelpunten op de weg naar Duitsland zijn de A3 bij Keulen, de A5 bij Frankfurt en de A7 bij Ulm. Vooral de A3 en A5 staan bekend om de drukte en opstoppingen. Op de A3 kan het druk zijn tussen Keulen en Frankfurt, terwijl op de A5 de drukte vooral tussen Frankfurt en Basel ligt. Ook de A7 kan erg druk zijn, vooral tussen Ulm en Kempten.

Het is aan te raden om de vakantiedrukte te vermijden door buiten de spitsuren te reizen. Vooral op vrijdagmiddag en zaterdagochtend kan het erg druk zijn op de Duitse snelwegen. Het is dan ook aan te raden om op een andere dag te vertrekken, bijvoorbeeld op zondagochtend of op maandag. Ook is het handig om goed op de verkeersinformatie te letten en eventueel alternatieve routes te nemen als er opstoppingen zijn.

Bekijk de verkeersdruktekalender voor Duitsland van de ANWB:

Verkeersdruktekalender Duitsland zomer 2023

 

Vakantiedrukte in Nederland

Nederlandse vlag

Ook in ons eigen land kan het tijdens de vakantieperiode flink druk zijn op de weg. Vooral tijdens de zomervakantie en rondom feestdagen kan het verkeer in Nederland flink vastlopen. Dit geldt met name voor de bekende vakantieroutes en populaire toeristische bestemmingen.

De belangrijkste knelpunten op de weg in Nederland zijn de A1, A2, A4, A7 en A12. Op de A1 kan het bijvoorbeeld druk zijn tussen Amsterdam en Amersfoort, terwijl op de A2 de drukte vooral tussen Amsterdam en Utrecht ligt. Ook de A4 kan erg druk zijn, met name richting de stranden van Scheveningen en Zandvoort. Op de A7 kan het verkeer flink vastlopen richting de Friese meren en de Waddeneilanden, terwijl de A12 druk kan zijn richting de Veluwe en de Achterhoek.

Om de vakantiedrukte in Nederland te vermijden, is het aan te raden om buiten de spitsuren te reizen. Met name tijdens de ochtend- en avondspits kan het verkeer flink vastlopen. Ook is het handig om goed op de verkeersinformatie te letten en eventueel alternatieve routes te nemen als er opstoppingen zijn.

Bekijk de verkeersdruktekalender voor Nederland van de ANWB:

Verkeersdruktekalender Nederland zomer 2023

Vakantiedrukte in Spanje

Spaanse vlag

Tijdens de vakantieperiode kan het in Spanje behoorlijk druk zijn op de weg, vooral in de zomermaanden en rondom feestdagen. De belangrijkste knelpunten bevinden zich vooral rondom de grote steden en de populairste toeristische bestemmingen.

De meest beruchte knelpunten in Spanje zijn de snelwegen A-1, A-3, A-4, A-5, A-6, A-7, A-8 en de AP-7. De A-1, die de noordkant van Spanje verbindt met de grens met Frankrijk, kan vooral druk zijn bij de toegangswegen naar grote steden zoals Burgos, Madrid en San Sebastian. De A-3, die Madrid verbindt met de oostkust van Spanje, kan vooral druk zijn bij de toegangswegen naar Valencia en Alicante. Op de A-4, die de hoofdroute is van Madrid naar Andalusië, kan het druk zijn bij de toegangswegen naar Sevilla, Córdoba en Granada. De A-5, die Madrid verbindt met Extremadura en Portugal, kan vooral druk zijn bij de toegangswegen naar de steden Badajoz en Cáceres. De A-6, die Madrid verbindt met Galicië, kan vooral druk zijn bij de toegangswegen naar León en Lugo.

De A-7, die langs de kust van de Middellandse Zee loopt, is een populaire route voor vakantiegangers. Hier kan het vooral druk zijn bij de toegangswegen naar de Costa del Sol, Alicante, Valencia en Barcelona. De A-8, die de noordkust van Spanje verbindt, kan vooral druk zijn bij de toegangswegen naar Bilbao en San Sebastian. De AP-7 is een tolweg die parallel loopt aan de A-7 en vaak minder druk is, maar er kan nog steeds vertraging ontstaan bij de toegangswegen naar de populairste toeristische bestemmingen.

Om de vakantiedrukte in Spanje te vermijden, is het aan te raden om buiten de spitsuren te reizen en te proberen de drukste wegen te vermijden. Ook is het slim om goed op de verkeersinformatie te letten en eventueel alternatieve routes te nemen als er opstoppingen zijn. Het is ook verstandig om voldoende eten en drinken in de auto te hebben, aangezien het op sommige wegen lastig kan zijn om wegrestaurants te vinden.

Bekijk de verkeersdruktekalender voor Spanje van de ANWB:

Verkeersdruktekalender Spanje zomer 2023

Zwarte zaterdag. Waar kom die term eigenlijk vandaan?

“Zwarte zaterdag” is een term die wordt gebruikt om de drukste dagen op de snelwegen in Frankrijk aan te duiden, waarop veel verkeer is en er vaak lange files ontstaan. Deze dagen vallen meestal in het hoogseizoen van de zomervakantie, wanneer veel mensen op reis gaan.

De term werd voor het eerst gebruikt door Bison Futé, een organisatie die verkeersinformatie en -advies verstrekt aan automobilisten in Frankrijk. Bison Futé gebruikt kleurcodes om de verkeersdrukte aan te duiden, waarbij zwart staat voor de drukste dagen. De organisatie heeft als doel om het verkeer te spreiden en de doorstroming te verbeteren, en geeft daarom advies over de beste vertrektijden en -routes.

“Zwarte zaterdag” is inmiddels een bekende term geworden, niet alleen in Frankrijk maar ook in andere landen waar sprake is van drukke reisweekenden. Het laat zien hoe belangrijk het is om goed voorbereid op reis te gaan en om rekening te houden met de verkeersdrukte, om zo veilig en ontspannen op de plaats van bestemming aan te komen.