Spitsverwachting

Er zijn verschillende organisaties die zich bezighouden met het monitoren van het verkeer op de wegen, zodat automobilisten hun reis zo goed mogelijk kunnen plannen. Zowel Rijkswaterstaat als de ANWB maken een spitprognose.

De spitsprognose van komt tot stand door een combinatie van real-time verkeersgegevens en historische gegevens. Zo wordt er gebruik gemaakt van informatie uit de verkeerscentrales, zoals de hoeveelheid verkeer en de snelheid van het verkeer op de snelwegen. Ook wordt er gekeken naar historische gegevens, zoals verkeersdrukte op vergelijkbare dagen en tijdstippen in voorgaande jaren. Deze gegevens worden gecombineerd en geanalyseerd om tot een voorspelling te komen van de te verwachten verkeersdrukte tijdens de spitsuren.

Het monitoren van de spitsverwachting draagt bij aan een betere doorstroming van het verkeer op de wegen en daarmee aan een veiliger wegennetwerk. Het verminderen van vertragingen en files kan bijdragen aan een betere luchtkwaliteit en een vermindering van de CO2-uitstoot. Dit maakt het belangrijk voor zowel automobilisten als wegbeheerders om de verkeersverwachting in de gaten te houden en waar mogelijk alternatieve routes te nemen of de reis uit te stellen.

Spitsverwachting Rijkswaterstaat>>
Spitsverwachting ANWB>> 

De spits

De spits in Nederland is een bekend fenomeen waar veel automobilisten dagelijks mee te maken hebben. Het gaat om de periode waarin het verkeer op de wegen het drukst is, voornamelijk tijdens de ochtend- en avonduren wanneer mensen van en naar hun werk pendelen.

De maanden met de drukste spits zijn over het algemeen de maanden september tot en met december. Dit heeft te maken met het feit dat veel mensen in deze periode weer beginnen met werken en studeren na de zomervakantie. Ook is er in deze periode vaak sprake van slechter weer, wat kan leiden tot vertragingen en files op de wegen.

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de spits. Zoals gezegd spelen weersomstandigheden een grote rol. Maar ongevallen, wegwerkzaamheden en incidenten kunnen ook voor vertragingen en files zorgen.

Als je de spits wilt vermijden, kun je het beste buiten de drukste tijden rijden. Over het algemeen kun je het best vroeg in de ochtend of later in de avond rijden. Tussen 10:00 en 15:00 uur is het ook relatief rustig op de wegen. De ochtendspits begint tussen 07:00 en 08:00 uur, en duurt tot ongeveer 09:00 uur. De avondspits begint over het algemeen tussen 16:00 en 17:00 uur en duurt tot ongeveer 19:00 uur. 

Er zijn verschillende tips om de spits te vermijden. Zo kun je bijvoorbeeld thuiswerken, carpoolen of gebruik maken van het openbaar vervoer. Ook kun je proberen om je werktijden aan te passen, zodat je buiten de spitsuren reist. Verder kun je altijd de actuele verkeersinformatie in de gaten houden, zodat je op de hoogte bent van eventuele vertragingen op de weg.