Verkeersdrukte tegengaan? Dat kan met deelvervoer!

Heb je weleens gehoord van deelvervoer? Hierbij delen mensen auto’s (of andere vervoermiddelen) met elkaar, zodat niet iedereen zelf eentje hoeft te bezitten. Autodelen kan bijvoorbeeld via het platform SnappCar: hier kan je je eigen auto aanmelden om te delen met buurtgenoten, of juist een auto huren van je buren. Niet alleen is dit goed voor je portemonnee én het milieu, ook is dit een goede stap naar minder verkeersdrukte. Wij vertellen je waarom dit zo is!

Minder auto’s en parkeerplaatsen

Elke deelauto die gebruikt wordt, zorgt ervoor dat mensen de aanschaf van een nieuwe auto uitstellen, hun tweede auto verkopen, of in sommige gevallen zelfs kiezen om helemaal geen auto meer te hebben. In het algemeen vervangt één deelauto maar liefst 18 individuele auto’s. Dat is een hele hoop! En zeg nou zelf: een straat met minder auto’s is toch veel mooier?

Ook fijn: als er minder auto’s zijn, zijn er minder parkeerplaatsen nodig en kan deze ruimte gebruikt worden voor groene voorzieningen. Een groenere buurt ligt zo binnen handbereik!

Bewuster rijden

Een ander groot voordeel van deelvervoer: mensen rijden bewuster in een deelauto. Ze rijden vaak geen onnodige kilometers en kiezen sneller voor de fiets of het OV. Dit is niet alleen duurzaam, ook zorgt dit voor minder auto’s op de weg, wat verkeersdrukte tegengaat.

Een duurzamer Nederland

In Nederland staan er zo’n 8 miljoen auto’s gemiddeld 23 uur per dag stil. Enorm zonde! In de tijd dat hij stil staat, kan er namelijk ook iemand anders in rijden die daardoor zelf geen auto hoeft aan te schaffen. Met (particulier) autodelen wordt geprobeerd om dit probleem op te lossen. Op de website van SnappCar zie je precies terug hoe autodelen werkt, wat de voorwaarden zijn en hoe het zorgt voor verduurzaming van Nederland. Ben jij al overtuigd?